انواع فولاد ساختمانی و کاربرد های آن
به عنوان یکی از پرکاربرد ترین مصالح ساختمانی می توان به فولاد اشاره کرد. مقاومت زیاد ، شکل پذیری و یکسان بودن مقاومت آن حین اعمال فشار و کشش از جمله ویژگی هایی است که فولاد را از سایر مصالح ساختمانی متمایز می کند. البته تعدد معادن سنگ آهن نیز یکی دیگر از عواملی است که در عمومیت پیدا کردن مصرف فولاد نقش داشته است. فولاد کربن دار به فولادی گفته می شود که حداکثر درصد کربن آن 1.7 می باشد و آلیاژ های دیگر از جمله مس و منگنز و… نیز در آن به کار رفته است که کربن و منگنز عناصر اصلی آن هستند ؛ چرا که به میزان بیشتری از آن ها استفاده شده است. این نوع فولاد به چهار گروه فولاد کم کربن ، فولاد کربن متوسط و فولاد پر کربن دسته بندی می شود. در ادامه با بررسی انواع فولاد ساختمانی همراه ما باشید.
موارد مصرف فولاد ساختمانی
فولاد ساختمانی در گروه فولاد کربن متوسط قرار دارد که دارای پله تسلیم معینی می باشد. همچنین افزایش میزان کربن باعث افزایش تنش تسلیم ، کاهش شکل پذیری و ایجاد مشکلاتی در جوش پذیری می گردد ؛ طوری که اگر مقدار کربن از 0.3 درصد بیشتر شود ، عملیات جوشکاری پر هزینه می شود و نیاز است از پیش گرمایش ، پس گرمایش و الکترود های خاص کمک گرفت. در ادامه اشکال و موارد مصرف این فولاد را بررسی خواهیم کرد:
- ورق و تسمه: ورق هایی که عرض آن ها از ۱۶۰ میلی متر کمتر باشد تسمه نام دارند. از ورق و تسمه در ساخت قطعاتی مانند تیر های مرکب ، ستون های مرکب و تقویت آن ها استفاده می شود که نقش بسزایی در ساخت سازه های فلزی ایفا می کنند.
- ورق موجدار: از این مورد نیز برای پوشش سقف های مرکب و دیواره های فولادی استفاده می گردد.
- میلگرد: میلگرد ها نیز از جمله محصولاتی هستند که با استفاده از فولاد تولید می شوند. میلگرد ها از لحاظ روش تولید به دو دسته گرم نورد شده و سرد اصلاح شده تقسیم می شوند و از نظر شکل ظاهری در دو دسته ساده و آجدار قرار می گیرند. همچنین می توانید میلگرد ها را با توجه به میزان جوش پذیری در سه گروه جوش پذیر ، جوش پذیر مشروط و جوش ناپذیر قرار داد. به علاوه گروه بندی نرم ، نیمه سخت و سخت نیز با توجه به میزان شکل پذیری آن ها تعیین شده است.
- پرچ: پرچ های ساختمانی از فولاد معمولی و فولاد منگنز دار ساخته می شوند و سه نوع درجه 1 ، درجه 2 و درجه 3 دارند.
- واشر: در کار های فلزی ساختمان به همراه پیچ ها و مهره ها از واشر استفاده می شود تا از ساییدگی جلوگیری به عمل آید.
بررسی فولاد ساختمانی کربنی و آلیاژی
فولاد های ساختمانی کربنی: این دسته از فولاد های ساختمانی به دو دسته اصلی با استاندارد های مختلف تقسیم بندی می شوند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت. گروه اول به دلیل برخورداری از مقاومت در برابر سایش و حرارت به منظور ساخت قطعات یدکی از جمله سرند های سنگ شکن ، سپر های آسیاب ، بدنه ماشین آلات و دیگر قطعات یدکی مانند شاتون دسته پیستون ، شافت ، دوک ، پیم آچار ، اهرم ، میخ ، دنده مارپیچی و انواع کوپلینگ و قطعات مشابه در کارخانجات سیمان و آجر سازی مورد استفاده قرار می گیرد. در گروه دوم نیز فولاد سرد کشیده شده و پولیش خورده برای ساخت شافت های چاه عمیق ، لوازم یدکی ماشین آلات در راه آهن ، نساجی ، ماشین سازی ، کشتی سازی و… به کار می رود.
فولاد های ساختمانی آلیاژی: فولاد ساختمانی آلیاژی نیز به دو دسته تقسیم می شود که نوع اول آن شامل ۴ استاندارد مختلف است و برای ساخت قطعاتی مانند میل لنگ ، شاتن ، فول ، پلوس ، محور ، شافت ، میل گاردن ، دسته پیستون ، وسایل یدکی هواپیما و قطعات ماشین آلات مورد استفاده قرار می گیرد. از طرفی نیز فولاد ۷۲۲۵ به دلیل اینکه سختی آن از سطح به مرکز کاهش پیدا می کند ، برای ساخت قطعاتی که ضربه خور زیاد دارند و حالت ارتجاعی نیز باید در آن ها وجود داشته باشد به کار می رود. ولی استاندارد های ۶۵۸۰ و ۶۵۸۲ به دلیل برخورداری از کروم و نیکل با درصد بالا دارای پولیش بهتری هستند. این نوع فولاد برای ساخت قطعاتی که متحمل فشار معمولی تا متوسط می باشند مانند میل لنگ ، شافت ، اکسل ، دوک ، شاتون و… مورد استفاده قرار می گیرد.
پیشنهاد می شود مطلب مقایسه میلگرد آلیاژ کاری شده و ترمکس را نیز مطالعه نمایید.
راه های ارتباطی
مجموعه صنعتی کیان متال یکی از تولید کنندگان و عرضه کنندگان محصولات و مقاطع فولادی از جمله انواع میلگرد ، شافتینگ ، ورق فولادی و… می باشد. شما عزیزان می توانید جهت دریافت مشاوره رایگان از طریق صفحه تماس با ما ، با کارشناسان واحد فروش ارتباط برقرار نموده و بعد از استعلام قیمت ، موجودی و… نسبت به ثبت سفارشات خود اقدام فرمایید. همچنین با پیوستن به صفحه اینستاگرام این مجموعه می توانید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.